Share |












Dyr skuffelse på Falsled Kro

En højborg i dansk gastronomi har længe befundet sig på Sydfyn. Her ligger Falsled Kro med romantiske værelser og idylliske omgivelser i det naturskønne sydfyn. Men det er også en økonomisk skuffelse af de helt store.

Da redaktionen i maj 2008 kursen mod Odense og senere kørte ad hovedvej 43 mod Faaborg var humøret og forventningerne helt i top. Falsled Kro har for mange været en omvej værd. Selve kroen har været kgl. privilegeret gæstgiveri siden en brand i 1851, og i 1893 var kroen den første telefonabonnent i Falsled. Dengang tiltrak skiltet med ordene Falsled Badehotel det bedre borgerskab, der kom på sommerophold med fuld pension for 3 kroner per dag.

Falsled Kro ejes af Grønlykke familien og dengang stod chefkokken Jean-Louis Lieffroy med det kulinariske ansvar. Her er 11 værelser og otte suiter. Grønlykke-familien er et kvalitetsstempel i dansk madkunst med foretagender som Løgismose, Kong Hans, Summerbird og ikke mindst den nyistandsatte og anmelderroste Nimb i Tivoli.

falsled1
Jordbærkage serveret på værelset.

Vi havde bestilt overnatning og middag og blev indkvarteret i et romantisk og veludstyret værelse i to etager. Oven på køreturen og en lille gåtur til havnen havde lækkersulten indfundet sig, og der var endnu nogle timer til aftensmaden, men heldigvis lod det sig gøre at få bragt en jordbærkage og et lille glas over på værelset. At denne room-service så kostede 100 kroner - udover selve kagernes pris - er måske lige i overkanten.

Under den efterfølgende lur havde vi desværre den kedelige opdagelse at konstatere, at en eller flere af sengens forrige gæster må have været sorthåret. Det mindste man kan forlange er en helt ren seng, også under dynen.

Nuvel, vi tog det med smil og et bad og fandt det pæne tøj frem, inden vi begav os forventningsfulde mod selve kroen.

falsled3
Snacks og champagne i bløde sofaer.

I de bløde sofaer i pejsestuen drøftede vi aftenens menu over et glas champagne. Vi havde bestilt en overnatning med en 4-retters torvemenu, men opgraderede til en 6-retters torvemenu.

Når man nu alligevel havde taget turen til Sydfyn skulle køkkenet have lov til at vise hvad de formåede.

falsled4
Appetizer med radiser og agurke-gele.

Vi fik et bord inde i selve restauranten, og desværre ikke i tilbygningen, hvor der er udsigt til haven og havet. Men det gik endda, og det hjemmebagte brød var lækkert. Kurven løb dog hurtigt tør, og da vi til den ene tjener bemærkede, at det var nogle meget velsmagende osteboller og pegede diskret i retning af den tomme kurv, blev der hurtigt lovet friske forsyninger.

Som vi skal komme tilbage til, var kroen nok underbemandet, for da der var gået ti minutter fik vi tilkaldt en anden tjeners opmærksomhed og påpegede, at vi fortsat syntes at ostebollerne var meget velsmagende. Først da lykkedes det med en genopfyldning i stedet for det fromme ønske, at tjenerne selv havde bemærket den tomme kurv ...

falsled5
Kammuslingerne var et hit.

Næste servering var havkat, og der var vi begge enige om, at det var noget nær den bedste fiske-ret, vi nogensinde havde haft fornøjelsen at udsætte vore smagsløg for. Denne herlige havkat lå på en bund af friske ærter og igen smukt anrettet. Hver enkelt bid var simpelthen en fornøjelse.

falsled6
Havkatten med friske ærter smagte helt fantastisk.

Forventningerne var fortsat helt i top, og heldigvis viste det sig, at den "herlige havkat" blev fulgt af en "dejlig due". Igen på helt hvide tallerkener, der fremhævede rettens farver. Kødet var lækkert, mørt og tilbehøret til duen var exceptionelt lækkert. Varmt, masser af smag og sprødt med masser af bid.

falsled2
Variation af due. Lækkert anrettet og smagen var derefter.

Hertil var aftenens serveringer til en klar seks-stjernet oplevelse. På dette tidspunkt var humøret højt, men så indtraf skuffelsen som perler på en snor.

Eklatant fejltrin
Vi havde gjort opmærksom på, at den ene medspiser ikke tåler ost. Det var meddelt køkkenet i god tid, men desværre viste det sig sidenhen, at ostetallerkenen blev erstattet af en ekstra dessert. Af de seks retter for denne spiser var de tre altså desserter, og det er ikke en toprestaurant værdigt.

Ved fjerde servering, der altså skulle være ost til den ene, og dessert til den anden indtraf et andet lille fejltrin. Desserten var nemlig en lun pandekage, og den slags smager som bekendt bedst når den er varm. Men den blev serveret 10 minutter før ostevognen overhovedet blev rullet hen til bordet, så da jeg omsider skulle vælge lidt lækkert ost, havde min medspiser for længst gjort kort proces med sin ellers ganske velsmagende pandekage.

falsled7 

Den manglende koordinering fra køkkenets eller tjenernes side betød at vi begge spiste alene, og det holder ikke. Man kunne let have rullet ostevognen hen først, ladet mig vælge lidt ost, og derpå serveret pandekagen, men det mislykkedes altså.

En af årsagerne til dette var formentligt, at kroen samme aften afholdt vinsmagning for et større selskab. Det var vi ikke orienteret om i forvejen, og under alle omstændigheder skal der være plads og især tid til opmærksomhed til alle gæster. I modsat fald er det kroens opgave at melde udsolgt.

Efter denne fjerde ret fulgte yderligere to desserter som ret nummer 5 og 6, og her skulle man åbenbart strække vinen over to. Anretningen var i smagen upåklagelige, men igen var portionen rigeligt spartanske.

En dyr tur i baren
Da middagen var overstået trak vi os tilbage til den hyggelige pejsestue, hvor der blev lagt en ekstra kævle på for vores skyld, mens vi fik serveret kaffe og the.

Vi havde ikke lyst til en avec, men gik i stedet ombord i drinkskortet, hvor tjeneren ikke kunne fremtrylle den ønskede Pina colada. Fra ungdommens første beruselse valgte vi en rom & cola, og den kostede 70 kroner, og det var måske rimeligt nok. Men de 70 kroner var alene for de 2 cl rom, og dertil kom 32 kroner for den sodavand, der var blandet i - eller 102 kroner for en ordinær rom og cola med is. Ingen fordyrende mixeri, stjernekaster eller forgyldte sugerør.

Da vi tjekkede ud næste dag fik vi syn for, at Falsled nok er et skønt sted, men også tog sig betalt for herlighederne. Som nævnt kom torvemenuen i tre udgaver med enten 4, 6 eller 9 retter. Vi valgte udgaven med 6 retter til 950 kroner mod 660 kroner for 4 retter. Det er en merpris på 290 kroner, og det er dyrt, når de to ekstra retter er desserter.

For den ene gæst bestod en 6 retters torvemenu altså af to forretter, en enkelt hovedret og derpå 3 desserter. Her manglede simpelthen en ekstra stegeret, der sagtens kunne komme fra dagens a la carte, der dengang fristede med andebryst, dådyrryg eller Pièce de Boeuf Bordelaise.

Samtidig havde vi bestilt den tilhørende vinmenu, der i 6-retters udgaven koster 950 kroner, men kun 500 kroner for 4-retters udgaven. Med andre ord betalte vi 450 kroner ekstra for 2 glas vin ekstra. Og det er simpelthen for dyrt. Og den uligevægt bliver kun værre, når man betænker, at vi kun fik 5 glas vin, fordi det ene glas skulle strække over to desserter.

Sammenlagt må man håbe, at Falsled havde en dårlig dag. Problemet for den type af toprestauranter er blot, at man ikke kan tillade sig en dårlig dag.

Prisen var en sekstjernet oplevelse, og de tre første retter var helt upåklagelige. Her var køkkenet i absolut topform, så smagsløgene blev forkælede efter alle kunstens regler.

Men med tanke på tre desserter i træk, 450 kroner for et enkelt glas vin ekstra og den til tider fraværende betjening er helhedsindtrykket alene til fire stjerner.

Det var en dejlig dag, men desværre ikke pengene værd.

Karakter: * * * * (4 stjerner, maj 2008)  Se skala her
Falsled Kro
Assensvej 513, Falsled
5642 Millinge
Telefon 62 68 11 11
www.falsledkro.dk



Andre læser også:
Skøn oplevelse i Munkebo
Champagne og mousserende vine
Winemakers diner på Ferdinand
Dyre bøffer på MASH
Bollinger Champagne
Karakterskala på gourmetguiden
Cafe Royal skuffer
Dyr skuffelse på Falsled Kro
Restaurant et
Danske stjerner i Michelin Guiden